Aktualności
Tegoroczne wakacje przeszły już do historii, jednak miło wracać do nich wspomnieniami.
Dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami relacją z ostatniej wakacyjnej inicjatywy dla najmłodszych mieszkańców naszej gminy - warsztatów pn. Skarb Pszczół.
Było to nawiązanie do Wielkiego Dnia Pszczół, który w całej Polsce obchodzony jest 8 sierpnia.
W progi sali bankietowej na zawitali nie tylko nasi uczestnicy, ale również prowadzący, bez których całe wydarzenie nie byłoby tak słodkie – Renata Semeniuk i Ryszard Morawski stanęli na wysokości zadania, bo dzieci wyszły z zajęć pełne wiedzy o pszczołach i słodkie jak miód.
Zajęcia rozpoczęły się od tworzenia miodowych cake popsów, pod czujnym okiem Renaty. Z pysznego ciemnego biszkoptu, z dodatkiem masła orzechowego, serka mascaropne i oczywiście owocu pracy pszczół, dzieci stworzyły kulki, nadziewały je na patyczki, które musiały trafić na pewien czas do zamrażalnika.
W oczekiwaniu zmrożenie cake popsów i roztopienie czekolady, pan Ryszard poprowadził interesującą gawędę na temat specyfiki pracy pszczelarza oraz życia pszczół. W pierwszej kolejności dzieci spróbowały pysznego miodu, z osobistej pasieki Pana Rysia. Następnie poznawały rodzaje uli, harmonogram pracy pszczół, ich biologię i zwyczaje. Dzieci miały okazję uczestniczyć w pszczelarskim pokazie mody – przymierzały bowiem stroje niezbędne do pracy z tymi wspaniałymi stworzeniami.
Ostatnia część spotkania, to powrót do słodkich cake popsów. Na dzieci czekały zmrożone lizaki, filiżanki z roztopioną czekoladą i przeróżne posypki. I w tym momencie poniósł wszystkich twórczy szał! Cake popsy miały przeróżne kolory, smaki i fakturę, ale wszystkie były po prostu przepyszne!
Dziękujemy za cudownie spędzony dzień, a prowadzącym za
Mamy nadzieję zarażone Pasją zarówno do pszczelarstwa jak i kuchni.